Здравословно

Киселото мляко в помощ на имунитета през зимата

Автор admin
Здравословно

Голяма част от хората се стремят да се предпазят от вирусните заболявания през зимата чрез поставянето на ваксини. Тези методи обаче имат и много върли противници. При всички случаи е добре да заложите на естествените защитни сили на организма, без да се налага намесата на външни способи.

Да подсилим имунната система с кисело мляко

Истината е една. Най–важна в това отношение е храната. Само чрез нея и системния прием на разнообразно, богато на витамини меню, може да повлияе в дългосрочен план здравето на организма. Това обаче не става за месец. И ако сега не можете да се похвалите с крепко здраве, една дългосрочна промяна на хранителните навици може да ви снабди с мечтаната резистентност спрямо болестите.

Процесът може да се обърне без проблем. И ако ви се струва, че отнема твърде много време, то резултатите ще ви радват за още по–дълго.

Променете кардинално вредните навици

Започнете ежедневно да приемате някои от полезните хранителни вещества и го превърнете в свой навик. Сами ще се убедите, че това може да е много вкусно. Ето няколко от незамените източници на полезни съставки: ядки, плодове, зеленчуци, сирене и кисело мляко.

Тук ще обърнем по–специално внимание на последното. Като един от най–старите и обичани продукти, то се нарежда на трапезата сред първите, които помагат за здравето на организма.

Кога е произлязло киселото мляко?

Точни данни за произхода на тази полезна и вкусна храна няма. Знае се със сигурност, че датира още от дълбока древност. И ние като българи заслужаваме да отбележим детайлно този вълшебен продукт, тъй като в нашата страна се произвежда едно от най–полезните и автентични кисели млека, за които другите държави само могат да мечтаят. Даже Япония, тази далеч по–развита и напреднала страна, признава заслугите ни в постигането на перфектната рецепта. Затова е решила да внася българска закваска, за да произведе продукт подобен на нашия.

Дори така прехваленият гръцки йогурт отстъпва много назад в съревнованието с традиционните ни рецепти за неустоими кисели млека.

Траки и прабългари

Някои от древните данни за създаването на киселото мляко се свързват с траките. Те са населявали и части от съвременна България. Както днес, така и тогава, този регион се е славел с изключително тучни пасища и богата почва. Това е била отлична предпоставка за отглеждането на стада от млекодайни животни. Едни от най–разпространените тогава били овцете.

Прабългарите пък са произвеждали млечно–кисела напитка, а кисело мляко получавали по много интересен метод. Подквасвали овчето мляко с размивка от сирене. Дали е наподобявало вкуса на днешното кисело мляко!? Може би, в известна степен. Въпреки напредналите технологии на производството, днес процесът не е твърде различен и за получаването на качествено кисело мляко също се нуждаем от закваска. От нея зависи какъв ще е крайният продукт, който се получава.

Защо е толкова полезно и тачено?

Всичко е в микрофлората. При ферментация тя се променя неузнаваемо, от което следват полезните свойства на киселия деликатес. Тя е съставена от лактобактерии и стрептококи. Именно те се променят под въздействие на ферментацията. Така се образува вкусът и ароматът на киселото мляко. Получените метаболити оказват незаменима полза върху организма. Ето някои от екстрите, които ще получите при редовната консумация на всеизвестния продукт:

  • Основен източник на калций: няколко лъжици кисело мляко могат да ви осигурят наполовина дневната дажба от него;
  • Предпазва от сърдечно съдови заболявания: богато на витамини от група В, киселото мляко успешно се бори с неприятностите на сърцето;
  • Антитуморни свойства: то потиска действието на много патогенни микроорганизми. Микрофлората му синтезира антибиотични и антимикробни вещества. Те действат благоприятно на чревния тракт и дори се борят успешно с някои хранителни отравяния.
  • Високо съдържание на протеини: точно те подпомагат обмяната на веществата, като увеличават енергийния разход на организма.
  • Регулира успешно кръвното налягане и здравето на костите. Това става благодарение на съдържащите се в него калий, фосфор и магнезий.
  • Добро диетично средство: киселото мляко намалява драстично апетита, като същевременно засища. Това е едно изключително полезно средство в борбата с излишните килограми. И в добавка е толкова полезно.
  • Редовният прием на кисело мляко намалява съдържанието на холестерол в кръвта. Ако не вярвате, сравнете стойностите само след седмица ежедневен прием на млякото. Резултатите ще ви харесат.
  • Добра поносимост  от диабетици. Единственото условие тук е да бъде качествено и без изкуствени добавки.
  • Редовната консумация води до засилени имунни реакции на организма. Това би ви осигурило много по–добро средство за борба с вирусите.

Ето и едно малко по – нетрадиционно действие. Ако сте прекалили с пиенето предната вечер, киселото мляко ще ви помогне да се справите с махмурлука. Намалява главоболието и действа антисептично.

Някои видове млека могат да се похвалят и с наличието на така наречените живи пробиотици. Обикновено те са добавени след пастьоризация. Знае се, че високата температура, при наличието на този процес, убива живите бактерии. Като си направим една равносметка, вкусната добавка към ежедневния хранителен режим, крие в себе си безброй екстри. Ето как полезните неща могат да бъдат включени в почти всяко хранене и да се радваме на здрав организъм и бодър дух.

admin

admin

Вкусен кулинарен блог...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap