Продукти

Халва – един сладък и позволен деликатес

Автор admin
Продукти

Има десерти, които са цяла кулинарна симфония, колкото и простички да са като съдържание, а това ги превръща в незаменимо преживяване за сетивата

Някои десерти са способни да утолят желанието ни за сладко приключение, но и буквално да нахранят душата ни. Те понякога са простичко устроени - със скромен брой съставки, акцент върху една от тях и с леки, балансирани допълнения.

Всичко това ги превръща в същинска кулинарна симфония, което ги прави и непреходни, само подобрени във времето.

Обичате ли халва?

Едно от топ популярните ориенталски изкушения с дълбока традиция от древността.

Халвата у нас се свързва с празника Сирни Заговезни, когато следваме обичая хамкане. Връзва се червен конец на тавана или някой от семейството го държи, на чийто край се закача парче бяла халва. Най-възрастният в къщата върти конеца и децата се опитват да отхапят от лакомството. Онези, които успеят, ще са здрави и усмихнати през цялата година. Ритуалът се провежда седем седмици преди Великден и с него се поставя началото на най-големия пост през годината.

Повечето от нас още си спомнят вкуса от детството: онези сладки нишки, които мигновено полепват по небцето и зъбите, като същевременно са меки и хрускави.

Съвършенство и неповторимо изживяване за сетивата

Всъщност халвата идва от Индия и Централна Азия. Впоследствие тя се пренася в Турция и на запад именно от арабския свят. Днес мнозина я възприемат основно като турски десерт, въпреки че в това няма толкова истина.

Основната версия приема, че халвата е създадена в древна Персия, още около 5-ти век пр. н. е.    

В България халвата е била в ръцете на майстори, за които това е било занаят. През 60-те години сладкарското изделие излиза на пазара в ламаринена кутия с надпис „20 години Народна власт“. С времето той се е превърнал в класически десерт, присъстващ задължително на трапезата и силно предпочитан по време на пости.     

Богата палитра от вкусове

Съществуват повече от сто видове варианти на халвата, като според суровините, които се използват, като цяло тя може да бъде разделена на две големи групи. В първата влизат маслените култури от семена – слънчоглед, сусам, орехи, шамфъстък, бадеми и други. Във втората са глюкоза, захар, грис/брашно, белтък.

По-разпространените у нас са предимно сусамовата и слънчогледовата тахан халва. В тях се съдържат тахан, захар или мед, подправката чувен и допълнителни вкусови добавки.

Таханът се получава при смилането на семена от сусам или слънчоглед. От своя страна сусамовият бива два вида – от небелени или белени семена. Пълнозърнестият е по-тъмен на цвят, а и по-ценен откъм хранителни вещества, защото е налична цялата палитра от протеини, витамини, минерали, фибри, мастни киселини.

От многогодишното растение чувен се използва коренът, който се слави с богатството си от флавоноиди, гликозиди, ферулова киселина. Chenopodium Bonus-Henricus L., наричан още див лапад или див спанак, се среща на около 1000-2000 м надморска височина по пасищата и обраслите с храсталаци райони. Без екстракта от тази билка, която откриваме в Европа и в Азия, халвата не може да се доближи до оригиналната си рецепта.   

В различните краища на света я предлагат с какви ли не разкошни добавки към нея – плодове, ванилия, какао, стафиди, многообразие от ядки и т.н.

Така известната ни бяла халва на Сирни Заговезни се прави от течна глюкоза, докато нейната посестрима – нугата, е рохкава и се състои от белтъци, захар и брашно.  

Халвата може да бъде и в ролята на плънка, когато я разположим между тънките пластове уханни кори за баклава, а след това залеем със захарен сироп. Почти никой не може да устои на такъв десерт, а някои се кълнат, че само докато гледат снимките му усещат онази вълшебна сочност и неописуемо удоволствие.   

Тахан халвата намира приложение и в рецептите за хрупкави домашни вафли, които вероятно сте имали късмета да опитате още като малки.    

Една мечтана, но позволена наслада

Онзи рефрен, че отровата е в дозата, си остава валиден в повечето ситуации, включително и когато се придържаме към балансиран хранителен режим.

Халвата не е забранена наслада! Тя не би могла да застраши фигурата ви, освен ако не прекалявате редовно с количествата, което се отнася до почти всички продукти в менюто ни.  

Освен с магическото състояние, което е способна да ни предизвика, тя се слави и със полезните си качества, а именно подобряване на проблеми с белите дробове, анемия, туберкулоза, инфекциозни заболявания. Сусамовият тахан предоставя ползи и на кръвоносните ни съдове, благодарение на незаменимите си аминокиселини. При изтощение на организма и стресови ситуации той също е феноменален като действие.

Слънчогледовата тахан халва се препоръчва от народната медицина при язви или хронични гастрити.

Здравословните предимства се дължат и на богатството от протеини, както и на калций, желязо, фосфор, фолиева киселина, ниацин, рибофлавин.  

За дамите тя е силно препоръчителна, особено заради своя подмладяващ ефект, който се дължи на антиоксидантите и витамините от група В, А и Е.     Със своята съблазнителност халвата може да се сравни с шоколада, и дори го превъзхожда шоколада, защото има повече белтъчини. Разрешавайте си дни, в които да ви омайва със сладостта си, за да се убедите и в добрите страни на това древно лакомство.

admin

admin

Вкусен кулинарен блог...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap