Храни

Парченца, носещи наслада – пристрастяващата сила на древния десерт локум

Автор admin
Храни

Ако някога се събудите с мисълта за сладко или усетите острата му липса, бъдете сигурни, че ви се хапва именно локум

Както гласи една от популярните легенди, специални заслуги за появата на локума вероятно има турски султан, който наредил на своя сладкар да сътвори изключителен десерт. Презадоволен след обилен обяд, в който съвсем не липсвали и сладки изкушения, владетелят продължавал да чувства, че нещо не му достига, за да бъде пълно удоволствието му.

Майсторът знаел, че господарят му е пристрастен към захарта, която отскоро нашумяла в региона. Ето затова той заложил на нея в комбинация с розова вода, белени бадеми и сушени плодове, след което ги смесил със смола от местно растение. Ароматната консистенция излял в дълъг съд, а когато изстинала, той я нарязал на кубчета и ги овалял в захар, смляна на прах.

Блаженството се оказало достойно за вкуса на султана, а заради своята неповторимост десертът бил наречен „рахат локум“, което в превод означава „парченца, носещи наслада“.    

И днес на Изток често може да чуете, че ако усетите същата остра липса на сладко, онова сладко, което трудно може да опишете с думи, то със сигурност ви се хапва именно локум. 

Не след дълго славата на турската наслада достигнала и стара Англия, като първо радвала благородниците, а после се пренесла и в обикновените сладкарници. Аристократите не пропускали да го сервират на всяка чаена церемония, традиционна за следобедните часове от деня.

Изкушението било любимо на композитора Моцарт, на писателя и философ Дени Дидро, на художника Пикасо, както и на императора Наполеон, държавника Уинстън Чърчил, които го обожавали във варианта с шам фъстък.

Захаросаният разкош се счита за едно от най-старите сладкарски произведения, а класическата рецепта, с която е известен и днес, включва захар, нишесте (пшенично или царевично) и розова вода. В обогатените си версии тя е с добавени лешници, шам фъстък или бадеми, както и различни екзотични съставки.    

Популярни видове турски локум

Ако имате щастието да се разхождате по улиците на Истанбул, ще откриете в цветните и богати на асортимент магазини какви ли не изкушения под формата на любимия локум.

Едни от най-интересните сред тях са локум с нуга, кокос и шамфъстък, вариант със стафиди и нар, с шафран, с шоколад, с кадаиф и мед, с аромат на роза и т.н.

Формата също може да е разнообразна – кубчета, роле, цели плочки или няколко слоя, наложени един върху друг. 

За качеството на локума може да съдите по мекотата и неговата еластичност. Когато той е прекалено твърд или е в другата крайност – да се разтича, това не е добър знак. При опит да го сдъвкате той не трябва да лепне много по зъбите ви, нито да ви представлява особена трудност да надробите в устата си. Балансът е съществен за постигането на великолепния вкус.

Ето защо ключово е и неговото съхранение.

Той трябва да се държи далеч от горещи температури и пряка слънчева светлина, като е препоръчително да стои предимно на хладно и сухо място. Локумът със сметана е задължително да бъде в хладилник, а класическият може да остане и в помещението, стига да е прибран старателно в кутия с плътно затваряне. При наличие на ядки трябва да се следи стриктно за годността на продукта, защото е възможно те да се превърнат в предпоставка за развитието на микроби.

Принципно обикновеният локум може да издържи и до половин година, но ако сте ценители на този вид десерт, едва ли ще го оставите толкова дълго да престоява недокоснат.

Една фантастична комбинация   

За турската култура е вид отдаване на чест, когато ви посрещнат с ароматен локум и чаша силно кафе. Традиционните празници също не минават без неговото присъствие на трапезата – това е гаранция за създаване на една топла, задушевна атмосфера.

Никой обаче не си позволява да прекалява с количествата. Хапва се умерено, като добавка към горещата напитка (чай или кафе), само колкото да се потопите в неземния контраст от наслади за сетивата. Неслучайно отдавна му се носи и славата на мощен афродизиак.

В 100 г локум се съдържат над 300 калории, но въглехидратите в него снабдяват с енергия тялото и благоприятстват правилното функциониране на имунната система. Известно е, че той може да подсили организма, когато се справя с вируси и бронхити.

Запленяващият десерт намира приложение в редица рецепти от балканската и европейската кухня – баница, локумки, кифлички или домашен топъл козунак с локум.

Има толкова екзотика и в него и вкусът му не може да се сравни с нищо друго, което сте опитвали някога. И докато в миналото той се е сервирал само на кралските лица, днес той е достъпен за всички, които искат да се насладят на изключителните му предимства. Той може не само да ви изкуши със своята неземна сладост, но и да се превърне в красив акцент на масата с ястия, особено на поводи, когато очаквате гости.  Обичан от целия свят, локумът дори се е превърнал в ефектен подарък и сувенир за туристите в региона на България, Турция, Гърция, Кипър.

admin

admin

Вкусен кулинарен блог...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap