Продукти

Сирене фета: Гръцкият млечен продукт превзел световната кухня със своите многобройни ползи

Автор admin
Продукти

Смята се, че произходът на сиренето фета датира още от VIII век пр. Хр. Родината му е Гърция. И до ден днешен нашите съседи могат да се похвалят с високата му консумация.

То е бяло, ароматно и с много лек вкус. Приготвя се основно от краве или овче мляко, което го прави изключително полезно. Производственият процес е дълъг, но резултатът винаги е впечатляващ. След узряването на фета сиренето то става от меко до полутвърдо.

От гръцката митология знаем, че бог Аристей, който е син на Аполон и нимфата Кирини, научил хората как да произвеждат сирене от мляко. Всъщност, разбирате, че кравето и овчето мляко се използват в Гърция от хилядолетия, а прочутото фета сирене има дълга традиция. Вече от векове продуктът е сред най-обичаните в Гърция и дори в цял свят. Думата "feta" се появява за първи път през далечната 1494 година в пътеписите на един италианец, а гърците приемат названието едва през 17-ти век и го добавят официално в речника си.

След толкова години, "feta" е термин, който е защитен от регламент на Европейския съюз. Фета сиренето се появява благодарение на човешкия фактор и специфични природни условия, даващи особености на крайния продукт. Млякото има специфичен вкус и мирис заради пасищните животни, което дава отражение и на самото фета сирене.

 Древни методи за производство

Тогава, разбира се, не се е използвала днешната пастьоризация. За производството на деликатесния продукт се е разчитало на загряване от слънцето и повиването му в мек плат с цел отцеждане на течната консистенция на млякото. След няколко дневен престой на сухо, вече подсоленото сирене се е прибирало в дървени каци и се е заливало със саламура.

Към днешна дата

Изключително голяма част от Гърците консумират над 75% сирена. Строгите изисквания при производството им са наложили високи стандарти на качество и вкус. Дори има конкретни региони за отглеждане на добитъка, от който ще се вземе суровината за направата му.

Населението на някои от островите може да се похвали с висока средна продължителност на живота. Освен на чистия въздух и повишената консумация на морски дарове се смята, че до това води и балансираната млечна диета, както високата употреба на маслини и зехтин.

В някои региони дори се наблюдава интересната практика на съхраняване на сиренето фета в зехтин, вместо саламура. То се отличава с по – солен вкус и по- нежен аромат.

Фета със зехтин

Зехтинът е една от основните съставки, присъстваща неизменно във всички средиземноморски диети. Тачен, като течност на дълголетието, той си остава любим продукт за консумация, подхождащ на почти всичко.

Фета сиренето е ненадминат деликатес. Ако погледнете хранителните му стойности, дори да сте привърженици на фитнеса, ще искате да му се отдадете. То съдържа мазнини, поне 40%, но те са богати на изключително много вещества. Овчето мляко има по-високо количество протеин и е отличен източник на фосфор, калий, калций и витамин B12. Така съчетавате полезното с приятното.

Любопитни факти, които намират своя отговор

Често ще чуете да се правят асоциации и мнозина смятат, че фета всъщност не е по–различно от козето сирене. За производството му най–често се използва овче мляко, не е изключено смесването му с козе, но двата продукта не са идентични.

Все пак фета сиренето изключително много прилича по вкус и състав на нашето традиционно българско бяло саламурено сирене. Неговата структура е леко зърнеста, а балансираният и мек вкус го прави изключително приятно за консумация. Може да го използвате  в добавка към ястия и салати, а също така и самостоятелно. Богато е на наситени мазнини. В него ще откриете високи нива на фосфор и витамин Б12. Последният е много важен за поддържането на стабилна нервна система.

Фета сиренето отлежава три месеца, като неговата масленост варира от 30 до 60%. То може да се вложи в състава на много разнообразни ястия. Традиционно за гърците е да се използва при печенето на баница със спанак. Ако желаете може да обогатите вкусовите му качества, като добавите подправки от рода на червен пипер, черен пипер или риган. Търсете качествени изделия в реномирани онлайн магазини, където се предлага голямо разнообразие от класни млечни продукти.  

Козето сирене по своята същност е едно гурме изживяване със нежен вкус и по–ниско количество лактоза от традиционното краве сирене, но не бива да се бърка с фета.

С какво можем да съчетаем сиренето фета

Естествено, с почти всичко! Класическите рецепти с негово участие включват най-вече гръцката салата, която всички познаваме и обичаме. Хрупкави краставици, пресни домати, червен лук, зелени чушки, гръцки маслини, свеж риган и фета сирене, полети със зехтин.

Придържайки се към класически ястия, ще споменем и приложението му в италианската кухня. Тънък, препечен блат на пица, гарниран с няколко вида сирена – едно любимо за всички преживяване за сетивата! В лазанята също може да бъде добавено фета сирене, което ще направи вкуса мек и приятен.

Комбинирайте с билки, пушен червен пипер, крема сирене, чесън или заквасена сметана. Хармонията, която ще откриете във вкусовете ще Ви пренесе в слънчева Гърция.

Диета и млечни продукти

Поради високата калорийна стойност редица диети изключват употребата на млечни продукти от менюто. Въпреки това, не го правете изцяло. Богатите вкусови качества ще ви заситят и от малко количество, а полезните свойства не трябва да се пропускат дори по време на спазването на хранителен режим.

Някои признати имена в гладолечението и диетологията напълно отричат употребата на мляко. Може и да сте съгласни с тази хипотеза, но все пак консумацията на сирене не е вредна, напротив. Високото съдържание на калций е от голяма полза за костите. Полезните микроелементи, които се съдържат в сиренето, имат ползи не само за здраво тяло, но и за красиви нокти, сияйна кожа и силна коса.

Бактериите в киселите млека също не са за пренебрегване по отношение на чревния баланс на организма. Те дори се използват в направата на домашни маски за лице с избелващ и подмладяващ ефект.

Хората с наднормено тегло или тези с бъбречни проблеми обаче трябва да се съобразяват с консумираното количество.

Придържайте се към здравословен начин на живот, включително и по отношение на храненето. Когато използвате качествени продукти, не е нужно да се фиксирате крайно в броене на калории. Умереното хапване на питателна и качествена храна може само да ви е от полза. Организмът я усвоява пълноценно, извличайки необходимите ценни съставки, които ви поддържат във форма и със здрав имунитет.

Доста често срещан въпрос е дали краве фета сиренето е подходящо за консумация по време на бременност. Това преди всичко зависи от това с какво мляко е приготвено сиренето - пастьоризирано или сурово. По правило, фета сиренето се приготвя от пастьоризирано мляко, което го прави абсолютно безопасно за консумация в този период. Не забравяйте обаче да го консумирате непосредствено след отварянето му. Препоръчително е да го съхранявате в саламура и хладилник, за да запази наистина своите полезни свойства.

admin

admin

Вкусен кулинарен блог...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap