Рецепти

3 вкусни рецепти за конвекционна фурна

Автор admin
Рецепти

Конвекционната фурна, известна още като конвектомат, набира все по-голяма популярност у нас, благодарение на революционната си технология и по-краткото време за приготвяне на храната. През последните години се наблюдават все по-иновативни модели, с все по-компактен дизайн и по-достъпна цена. До преди десетилетие конвектоматите се използваха само в заведенията – една от основите в професионалното кухненско оборудване, но днес те навлизат все повече и в домовете на обикновените домакини и любителите готвачи.

Но какво всъщност представлява конвекционната фурна? Конвекционната фурна пренася приготвянето на храна на съвсем ново ниво. Макар и много от моделите да приличат на традиционна фурна отвън, разликите отвътре са доста осезаеми. За разлика от обикновената фурна, конвектоматът разпределя топлината много по-равномерно и не позволява загубата ѝ, благодарение на високо изолационните материали, от които е направен. Някои модели дори позволяват готвене във вакуумна среда или на пара.

По-кратко време за приготвяне на храната, по-ниска консумация на електроенергия и по-равномерно печене, са само някои от предимствата на съвременната конвекционна фурна. За жалост обаче, повечето от кулинарните рецептите са написани за готвене в традиционна фурна. Но това съвсем не бива да ви обезсърчава. Просто следвайте някои правила, когато използвате конвектомат, вместо обикновена готварска печка.

  • Намалете температурата с около 20 - 30 градуса по Целзий или съкратете времето за готвене с 25%;
  • Осигурете благоприятна среда за циркулиране на топлината, като използвате по ниски съдове, не покривате с фолио и оставяте достатъчно разстояние между съдовете (когато готвите повече от едно ястие едновременно);
  • Опитайте няколко различни подхода, докато намерите най-добрия начин за работа с вашия конвектомат;

Ето и 3 вкусни кулинарни рецепти, които са пригодени специално за готвене с конвекционна готварска печка:

3 вкусни кулинарни рецепти, пригодени за конвекционна фурна

1. Печено пиле

Необходими продукти

  • Цяло пиле
  • 1/2 бутилка лимонов сок
  • 1/4 чаша бяло вино
  • Четвърт чаша зехтин екстра върджин
  • 1 с.л. пчелен мед
  • 3 с.л. масло
  • 1/4 чаша кафява захар
  • 4 с.л. чесън на прах
  • 1/2 ч.л. риган
  • 1/4 ч.л. мащерка
  • 1/4 ч.л. босилек
  • Сол на вкус
  • Прясно смлян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. Комбинирайте всички съставки за марината, разбъркайте добре и нанесете върху пилето
  2. Приберете маринованото пиле в хладилника 6 часа
  3. Разтопете маслото и меда в микровълновата, разбъркайте добре и нанесете върху пилето
  4. Смесете всички подправки и нанесете върху пилето
  5. Печете в продължение на 1 ч. - 1 ч. 20 мин. при температура от 180 градуса по Целзий

2. Печени зеленчуци с балсамов оцет

Необходими продукти

  • 1 1/2 килограма сладки картофи
  • 1/2 килограм моркови
  • 2 малки глави червен лук
  • 1/2 килограм брюква
  • 1 1/2 килограма пащърнак
  • 1/3 чаша зехтин
  • 2 с.л. морска сол
  • 2 с.л. черен пипер
  • 1 ч.л. пресен розмарин
  • 1 1/2 с.л. сушен магданоз
  • 1/4 чаша балсамов оцет

Начин на приготвяне

  1. Загрейте конвекционната фурна до 180 градуса по Целзий
  2. В голяма купа комбинирайте всички зеленчуци. Добавете маслото и подправките и разбъркайте добре
  3. Поставете зеленчуците в тава за печене и гответе за 45 минути
  4. Междувременно затоплете балсамовия до завиране
  5. След като зеленчуците са готови ги залейте с балсамовия оцет и върнете в конвектомата за още 5 минути

3. Мариновани агнешки котлети на конвектомат

Необходими продукти

  • 1 кг. агнешки котлети
  • 4 големи картофа
  • 1 глава чесън
  • 1 к.ч. зехтин
  • 1 чаша бяло вино
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус
  • Джоджен
  • Розмарин
  • 1 с.л. захар
  • Червен пипер сладък
  • Червен пипер лют

Начин на приготвяне

  1. Нарежете агнешките котлети с дебелина около 1 см.
  2. Смесете бялото вино със зехтина, солта, захарта, черния пипер, джоджена, лютия пипер и розмарина
  3. Разбъркайте добре, залейте агнешките котлети обилно и ги оставете да престоят в хладилника за 4 часа
  4. Нарежете на едри парченца картофите и смачкайте чесъна
  5. Поставете картофите и чесъна в тава и ги поръсете със сол, червен пипер и розмарин
  6. Подредете агнешките котлети върху картофите, залейте с останалата марината и добавете вода, сол и зехтин
  7. Поставете тавата в предварително загрята до 180 градуса по Целзий конвекционна фурна за 15-20 минути, след което намалете температурата до 120 градуса по Целзий за около 1 ч. 20 мин.

Поднесете маринованите агнешки котлети на конвектомат топли със свежа зелена салата.

admin

admin

Вкусен кулинарен блог...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap