Диети

Как древните са правили бонбони и защо са ни любими до днес

Автор admin
Диети

Крилатата фраза „Всичко ново е добре забравено старо“ на френския писател Жак Песце с пълна сила може да бъде приложена и когато говорим за вкусните, любими и до днес бонбони. Може да останете изненадани, но пещерните хора са познавали сладостта им. Те са събирали мед от пчелните пити, а после са ги смесвали с плодове, ядки или билки, за да получат омайния резултат, като целта е била да подобрят храносмилането си. В древността бонбоните са били също дарове в храмовете на боговете.

По това време все още захарта е непозната, а основата за всички сладкиши е медът, към който се прибавят сушени кайсии, сусам, маково семе, подправки. Египтяните потапяли фурмите в мед и ги раздавали на церемониите, при които фараоните излизали пред обикновените хора. От Рим тръгва традицията на сватбите да се хвърлят бонбони, които се смятало, че носят радост и богатство за новото семейство.  

Оказва се, че страстта на човечеството към изкусителните десерти, датира отпреди 3 хиляди години.

Постепенено, с развитието на цивилизацията, сладкарските навици на целия свят се променят тотално. Открит е начинът за добиване на захар и китайците започнали да подслаждат с нея различни култури, ядки, корени от джинджифил. През 950 г. арабите създават карамела, който получава името „сладка топка от сол“. Той се приготвял чрез разтопяване на захарта във вряла вода, което го превръщало в доста твърда и хрупкава смес.

През 19-ти век към рецептата се добавя мляко и мазнина, което популяризира масовото разпространение на карамелените бонбони. Американският сладкар Милтън Хърши започва да осъществява техен износ за Европа. В САЩ вече работят около 400 фабрики за производство на бонбони, предимно такива за смучене.

Механизирането на процеса и появата на захарното цвекло понижават цената на захарта, а броят на производителите на сладкиши и бонбони расте, не само отвъд Океана. На пазара излизат всякакви вкусове и форми, включително бонбоните с ментов и лимонов вкус, които са познати и предпочитани от целия свят и в днешно време.

Източници свидетелстват, че какаото, от което се създава шоколадът, е открито през 1519 г. от испански изследователи в Мексико. Първият шоколадов десерт представлявал смес от ядки, мед, какао и разтопена захар. Това се случило през 1671 г. в Белгия. Аптекарят Джон Нойхаус се трудил върху изобретяването на лекарство за кашлица, но случайно получил великолепния продукт, известен днес като шоколадов бонбон. Млечната му вариация идва от Швейцария, за първи път през 1876 г.  

В началото само богатите са имали достъп до бонбоните, които били считани буквално за лекарство – не само регулирали храносмилането, но и охлаждали болезненото гърло.

Ето как първите бонбони са били абсолютно здравословни, съставките им отлично балансирани – нещо, към което се завръщаме и днес като практика, в търсене на приемлив и максимално безвреден вариант за консумация

В миналото бонбоните са се продавали основно в аптеките, препоръчвани само на възрастните, но впоследствие те напускат рафтовете на фармацевтичните бакалии и се произвеждат за нуждите на сладкарския бранш.

Любимо (и скъпо) лакомство – за деца и за възрастни

Има много видове бонбони – независимо дали са шоколадови, от плодове и ядки, желирани или дори солени, те са топ лакомство за всички: и за малки, и за пораснали.

Понякога те могат да са наистина скъпо и луксозно удоволствие, когато са приготвени ръчно и от вековни какаови дървета с добавена захарна тръстика. Такъв бонбон може да се открие и на цена от над 700 долара!

Желето и ягодовият вкус съвсем не са посредствени, особено ако са произведени в Дубай навръх Свети Валентин. Бонбон във формата на сърце е предложен за повече от 450 долара, защото е уникат и е по тайната рецепта на местен сладкар.     

Съществува бонбон и с аромат на кубинска пура, чиято стойност възлиза на над 300 долара. Не само уханието му, но и текстурата му напомня за нея.

Стигаме и до 24-каратовото злато, което се яде, а това предполага и висока цена от минимум 300 долара. Бонбонът е с покритие от злато и затова се определя като божествен!

Кристалите Сваровски са успели да пробият и в сладкарския бизнес, където са се превърнали в ефектно покритие върху бонбон с ганаш от шоколад. Тази наслада струва не по-малко от 100 доларова банкнота в зелено. 

Бонбоните са ценност, достойна конкуренция на диамантите    

Някои сладкари приготвяли рецептите си през годините, осланяйки се на психолозите, познавачи на човешката същност. Те предлагали бонбоните с ягодов пълнеж на романтичните души, вишневите на смелите персони, а кокосовите на творческите личности. Бонбоните с орехи били препоръчвани на скромните и срамежливи типове.

Любопитно е, че те винаги умеят да създават радост и възторг за притежателите на такъв подарък. Пред кутия с бонбони никой не остава равнодушен, така е днес, така е било и в миналото.

През 1563 г. испанската кралица Елизабет Валоа устроила пищен прием за елитни гости по повод своя рожден ден. Поднесени й били дарове, сред които скъпи бижута с камъни, но това не успяло да я трогне, нито да предизвика усмивката й, докато не получила прекрасна кутия с шоколадови бонбони от италиански майстори. Самата тя признала, че брилянтите не са вкусни, а може и сама да си ги купи, докато бонбоните са ценна рядкост и са я направили истински щастлива!

Храна на боговете  

Бонбоните от шоколад са неустоимо и неземно удоволствие, което трудно може да се сравни с нещо друго като вкус. Самата дума „какао“ на езика на маите означава „божествена храна“, а латинското название на какаовото дърво Theobrama Cacao – „храна на боговете“. И колкото и понякога да ни стряскат, че шоколадът има лоша слава, защото води до напълняване, истината е, че той има и своите редица предимства.

Хормоните на щастието са отговорни за нашето добро настроение, а един бонбон – от шоколад или не, определено може да предизвика отделянето им в организма.

Той се грижи и за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. При спортистите също е незаменим, защото ги снабдява с бърза енергия и ги прави по-издръжливи при дълги, изтощителни състезания.

За повечето хора дефицитът на магнезий е реален факт, а шоколадът е един от главните източници, който може да ни снабди с него.

Способен е да стимулира паметта ни и ни защитава от Алцхаймер.

Когато искате да почувствате отново радостта от живота, посегнете към бонбоните от шоколад – това безспорно е отлично средство срещу депресия, но не прекалявайте с количествата. Всяка крайност е нежелана и ни прави зависими от средствата, с които постигаме дадено състояние.

Ако консумирате качествени бонбони с отбрани съставки, а шоколадът е в максимално чист вид, няма причини да се тревожите, че ще развалите формата си. Следвайте правилото за умереност и се насладете пълноценно на изживяването!

А знаете ли кога е международният ден на шоколадовите изделия?

Той се отбелязва всяка година на 7 юли, а как ще изберете да отразите празника у дома, оставяме на вашето въображение. Сюрпризирайте близките си с дарове, забъркайте домашни бонбони или посетете сладкарница – вариантите са многобройни и зависят от личните ви предпочитания.

Има ли по-сладостен миг от онзи, в който отхапвате с притворени очи парченце от избраното изкушение? Да, когато е споделен с любимите хора, тогава този момент може да се превърне в красив спомен и тържество за душата.

admin

admin

Вкусен кулинарен блог...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap