Продукти

Шпек салам - за малките удоволствия на семейната трапеза

Автор admin
Продукти

Днешното консуматорско общество все повече завишава изискванията си за различни вкусове. По–изтънчени храни и по–големи количества от всичко. Хората издигат храната в култ и понякога се оказва, че живеем, за да ядем, а не ядем, за да поддържаме съществуването си.

Модните места за хранене навън се надпреварват в измислянето на нови менюта и все по–атрактивни методи за привличане на гладни клиенти. Тенденцията не е лоша, все пак е добре да имаме още една опция. Но в стремежа си за нови и интересни неща, забравяме насладата от стари и изпитани рецепти, за простичката наслада в живота.

Задължително месо

Не всички,  но повечето представители на човешкия род, трудно се отказват от месото. И тъй като не може винаги да е сготвено, на помощ идват старите и изпитани методи за дълготрайните колбаси. Макар и да има някои подходящи заместители на месните продукти, което си е обичано и познато, си остава такова. За наша радост древните иноватори са сътворили чудесна традиция с бързо развалящото се месо. Откривателите намерили начин да съхранят за дълго въпросния продукт, ще си останат обичани, макар и незнайни. Благодарение на тях са се зародили толкова разнообразни и високо тачени рецепти в приготвянето на някои от  най–любимите ни мезета.

Традиции, които са устояли на времето

Едно от нещата, които с умиление ни подсещат за нашето детство, е шпековият салам. Като всеки себеуважаващ се колбас, и той е съставен от месо. Какво по точно: свинско разбира се! Една от най известните подправки използвани щедро при производството му е черният пипер. Всеки колбас се характеризира с употребата на конкретни подправки, които допринасят за автентичен вкус. Но тяхното действие не се ограничава до това. Всяка една носи определена полза за организма и влияе на конкретно нещо. И при използването на качествено месо, ето ти бърза и здравословна закуска: сандвич със шпеков салам. Простичко, лесно и толкова вкусно.

Има и други бързи начини за приготвяне на вкусна вечеря в последната минутка. Това е особено полезно за натоварените домакини, които се опитват да синхронизират работата си с домашните задължения и отговорности.

Варени картофки обилно поръсени с парченца шпек и завити с рендосан кашкавал. Запичате за 15 минутки и наливате виното. Да, с малко фантазия ще се сетите за още безброй начини да подсигурите хапване за децата и цялото семейство у дома.

Ето и едно предястие, което не може да мине без всеизвестния шпек – руската салата. Руска или не, тя си е класика в жанра. Толкова богата и така перфектно съчетана на вкусове. Опитайте веднъж за разнообразие (ако вече не сте го правили), да си я приготвите вкъщи. Няма нищо по–лесно, но гаранция, че ще си купите готова след това, няма! Вероятно ще ви хареса толкова, та редовно ще се отдавате на кулинарни бягства в кухнята. Отнема много малко време и ще привлечете вниманието на всички. Само не забравяйте шпека. Даже може да сте по–щедри в употребата му за разлика от купешките варианти. Ако си направите и майонезата, тогава нямате равни.

Празниците не са далеч. Замислете се!

Характерни вкусови качества

Традиционно шпековият салам се приготвя от обезкостено свинско месо. Той е един от  най–тачените варено-пушени колбаси. Точно последната операция оставя траен и приятен вкусов отпечатък на опушено. Калорийната стойност не е толкова голяма, за да се тревожите за фигурата си. Същевременно ще задоволи тръпката  на всеки чревоугодник.

Въпреки че го назоваваме под общото наименование шпеков салам, той от своя страна може да се похвали с доста разновидности. Вкусът като цяло не се изменя коренно. Разлика има основно в подправките, които се влагат в производството му. Ако по някаква причина не сте опитвали различните варианти – направете го. Само така ще установите кой наистина ви харесва.

Никога няма да ви е излишно да се запасите с няколко парчета разнообразен колбас. Той е нужен във всяка ситуация. Просто за похапване, бързо мезе за неочаквани гости или добавка към постната вечеря…Никога не се знае. Добрата домакиня е винаги подобаващо подготвена и не може да бъде лесно изненадана. Дори и да предложите не до там възвишени мезета и колбаси, апетитът ще бъде задоволен, а ценителите на традиционните вкусове ще изпитат умиление по  „онова” време. Бутилка добро вино (или каквото и да е, според предпочитанията) и масата е наредена. Сега остава компанията да се забавлява от душа и сърце.

admin

admin

Вкусен кулинарен блог...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap