Храни

Лютеница - от бабината трапеза до наши дни

Автор admin
Храни

Най-хубавите детски спомени на българите са свързани с вкусните, домашно приготвени сладка, лютеници и разядки, без които те не сядат на масата. Зимнината по традиционни стари рецепти е задължителен артикул, присъстващ във всеки килер или мазе. Няма нищо по-апетитно от това, да добавим в ястието или на трапезата чушки и домати, събирали слънчева светлина, съчетали в себе си неповторимия вкус на зеленчуци от градината, които запазват чудесните си качества, дори и след обработка. Едро смелените вкусотии са неустоимо изкушение като гарнитура или на сандвич.

Днес повечето хора се опитват да намерят работа и реализация в големите градове, което автоматично слага преграда пред отглеждането и консервирането на храна. Интензивното ежедневие изключва възможността сами да си приготвяме любимите продукти. Култовата гледка на запален огън в междублоковите пространства за варенето на буркани или подготовката на зеленчуци вече е на изчезване. Не е нужно да изпадаме до такива крайности,  но това не означава, че окончателно сме се лишили от тях на българската трапеза. Облагодетелствани сме от това, че фирми и предприемачи са съхранили някои от типичните местни „ритуали“ и ние можем да се докоснем отново до тях, без да се подлагаме на земеделски труд и обработка на продуктите.

Удобството на съвременната домакиня

Практически в днешно време е възможно да намерим всякакви консервирани храни, не само по рафтовете на хранителните супермаркети, но и още по-лесно достъпно – в онлайн пространството. Няма нужда да се лишаваме от каквито и да било продукти, тъй като консервирането осигурява достъп до тях във всеки един момент от годината, независимо от времето им на зреене и производство. Незаменимите консервирани храни са не само вкусна добавка към ястията, а биха могли да представляват основата на такива, без да се налага ангажираната домакиня да губи време в дълга обработка и готвене на съставките.

Един от най-обичаните продукти на малки и големи е лютеницата. Едро смелена или фина, тя присъства неотлъчно на балканската трапеза. Какво са домашно приготвените кюфтенца без гарнитура от лютеница? Защо да използваме кетчуп в хамбургера или сандвича, щом можем да се насладим на толкова по-богат и пълноценен вкус?

Как да познаем качествения продукт

Малко са компаниите, които произвеждат лютеница по изискванията на българския стандарт. Неотдавна беше прието от състава на подобни рецепти да се изключат съставки, като тиквено пюре, консерванти, ябълки, картофи и други подобни заместители на истинските зеленчуци, от които би трябвало да се произвежда един пълноценен качествен продукт. Само той притежава всички полезни за здравето добавки.

Оптимален вариант е да се затвори цикълът на производство с родно отгледани суровини. Не рядко явление е вносът на някои от продуктите, които влизат в състава на лютеницата. Качествените компоненти са за предпочитане, но те повишават цената на крайната стока. При всички случаи е за предпочитане, дори и на по-висока цена, да знаем какво слагаме на масата и споделяме със семейството си.

Бабина рецепта

Мечтата на всеки зает човек днес е да има постоянен достъп до консервирани храни, лесни и бързи за обработка и консумация. Но, ако все пак ви блазни мисълта за домашно приготвена лютеница и имате времето, както и желанието, да се поизпотите над тигана, ето най – важното, което трябва да знаете:

Основното, на което ще трябва да наблегнете е червената чушка. Около 8-10 кг са достатъчни, но тя задължително трябва да преобладава. Останалото, от което ще имате нужда, са червени домати – около 2-3 килограма, 2 патладжана и килограм моркови. Последните се сваряват, а патладжанът се изпича цял. След това чушките се белят и почистват. Смесват се и се пасират с моркова и патладжана. Когато се сгъстят доматите при варенето, ред е на пасирането им и се добавят останалите компоненти. Магданоз и подправки според вкуса  – олио, оцет, сол и захар. Ще познаете готовността на лютеницата по нейната гъстота. Не трябва да остава течност след разбъркване. Наливате в буркани и консервирате. След всичко описано, сигурно ще ви се стори много трудоемко да го постигнете. Горещите летни дни определено не предразполагат към допълнително загряване на печката. Защо да прекарвате часове и дни наред в обработка и приготовление, когато има фирми, които се грижат за производството на качествени и вкусни продукти? Единственото, което трябва да направите, е просто да си ги набавите. Толкова е удобно да имате под ръка всичко необходимо за приготвянето на едно бързо ястие. За щастие това не означава да прекарвате часове и дни в кухнята.

admin

admin

Вкусен кулинарен блог...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copy link
Powered by Social Snap